Enschede, 12 december 2024 – Voormalig EnschedeLAB heeft haar eerste editie onder de naam ChallengeLAB Twente erop zitten. En het was weer een succes! Bij ChallengeLAB Twente wordt door middel van challenges rondom circulariteit en duurzaamheid samengewerkt aan de stad van morgen. De afgelopen vier maanden kwamen studenten vanuit Saxion, AKI Artez, ROC Twente en de Universiteit Twente maandelijks bij elkaar voor om tijdens de zogenoemde “challenge dag” verschillende toekomsten te ontwerpen op het, door de gemeente Enschede gestelde, vraagstuk: “Hoe maken we de transitie naar duurzaam energiegebruik (in regio Twente)?” Kleinere challenges gerelateerd aan het vraagstuk bloeiden uit tot nieuwe inzichten, toekomstbeelden en uiteindelijk concrete adviezen. We blikken terug op een geslaagde editie.

Dag 1: Kick-off in het Oyfo Techniekmuseum, Hengelo

De start vond plaats in het Oyfo Techniekmuseum, waar projectleider Eric Wolkotte de deelnemers welkom heette. Het programma begon met creatieve kennismakingsactiviteiten zoals visual storytelling en de “cirkel van ontmoeting”.

Timo te Velde stelde namens de gemeente Enschede de centrale vraag: Hoe maken we de transitie naar duurzaam energiegebruik in Twente? Studenten gingen direct aan de slag met een pressure cooker-sessie en stakeholderanalyse, ondersteund door een energieke complimentenregen om de dag positief af te sluiten.

Dag 2: Innovatie in het DesignLab, Universiteit Twente

In het DesignLab stond de tweede dag in het teken van teamwork en innovatie. Studenten voerden speeddates met stakeholders uit de gemeenten Enschede en Hengelo en herformuleerden hun uitdagingen.

Een hoogtepunt was de rondleiding door het bekroonde ITC-gebouw, dat de deelnemers inspireerde met baanbrekende duurzame oplossingen. Aan het eind van de dag hadden de teams hun ideeën verder uitgewerkt en klaargestoomd voor de volgende fase.

Dag 3: Toekomstbeelden bouwen bij Tetem, Enschede

Dag 3 was een creatieve reis naar de toekomst. Bij Tetem brachten deelnemers hun dromen en ideeën tot leven met LEGO en speculatief design. Het “Toekomstenwiel” bracht de impact van kleine veranderingen in kaart, en in groepjes werden toekomstscenario’s uitgewerkt.

Deze scenario’s kregen vorm in een tentoonstelling met maquettes en visuele presentaties. Een afsluitende ethische reflectie zorgde voor verdieping: wat betekent een duurzame toekomst écht, en hoe maken we die haalbaar?

Dag 4: Presentaties en oplossingen delen

De slotdag stond in het teken van resultaat. Elk team presenteerde zijn uitgewerkte oplossingen aan een publiek van challenge-eigenaren, docenten en medestudenten. De ideeën varieerden van microbe NuNa die afval eet tot een plan om het OV aantrekkelijker te maken. Allemaal indirect van invloed op de transitie naar duurzame energie.

Als afsluiter ontvingen de deelnemers een certificaat en de docenten en stakeholders van de gemeente een leuk presentje voor mee naar huis.

Samenwerken met verschillende kennisinstellingen

Zowel Bapke, student aan ROC Twente en Jarne, student aan de Universiteit Twente, benadrukten de meerwaarde van de transdisciplinaire aanpak:

 verteld Jarne. Bapke deelt dat de verschillen in aanpak per instelling de challenge erg waardevol maakt. “De èèn stelde gelijk deelvragen op n.a.v. het vraagstuk, de ander wil het vraagstuk letterlijk beantwoorden.” “Deze verschillende perspectieven maken de challenge anders en leuk” vertelt ze.

Timo van de gemeente Enschede benadrukte de waarde van studentenparticipatie: “Studenten brengen frisse, nieuwe manieren van denken. Ze kijken anders naar grote problemen dan wij in ons dagelijks werk gewend zijn. Juist die andere perspectieven kunnen tot verrassende en innovatieve oplossingen leiden.”

Toekomstvisie

Eric Wolkotte, projectleider van ChallengeLAB Twente, kijkt hoopvol naar de toekomst: “We zijn nu ingestapt met een kleine groep en ik hoop dat we kunnen doorgroeien. We willen verschillende vraagstukken rondom circulariteit en duurzaamheid met nog meer studenten aanpakken.”

Hij vervolgt: “We willen laten zien wat er allemaal al gebeurt in Twente, of dat nu in een projectweek, stage, of onderzoek is. Momenteel is dat vaak onzichtbaar, maar wij willen die initiatieven bij elkaar brengen – bijvoorbeeld in een digitale landkaart waar we resultaten kunnen delen.”

Hij sluit af met een inspirerende oproep: “Onze ambitie is om ChallengeLAB Twente verder te laten groeien – niet alleen met meer studenten, maar ook met een diversiteit aan vraagstukken. We willen de transdisciplinaire aanpak die we nu hebben verkend, uitbreiden met verschillende samenwerkingsvormen.”

Doe mee!

Heeft uw gemeente, school of bedrijf een uitdaging op het gebied van circulariteit, duurzaamheid of maatschappelijke innovatie? ChallengeLAB Twente roept andere gemeenten, kennisinstellingen, middelbare scholen en bedrijven op om zich aan te melden. Samen kunnen we werken aan creatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Heeft u een vraagstuk? Check deze website of mail naar info@challengelabtwente.nl

Dankzij de subsidie City Deal Kennis Maken 2023 kan ChallengeLAB Twente zich blijven ontwikkelen en storten op stedelijke vraagstukken vanuit gemeentes, scholen of bedrijven.