Om niet direct met de deur in huis te geven we jullie een korte introductie. Wij zijn een groep van acht Saxion studenten die het komende half jaar samen te werk gaan om een plan te bedenken voor een fysieke locatie van het EnschedeLAB. De afgelopen weken zijn we al druk bezig geweest met onderzoeken welke locatie in Enschede het meest geschikt is voor een ‘community space’. Hiervoor hebben wij drie potentiële locaties in het centrum van Enschede kritisch bekeken. Hieruit is unaniem besloten dat het muziekcafé van Metropool de meeste potentie heeft om EnschedeLAB te vestigen. Natuurlijk is de locatie maar een klein onderdeel van de fysieke locatie, het pand zal ook gerund moeten worden en gefinancierd. Voor dit onderzoek hebben wij daarom ook twee locaties in Nederland bezocht die een soort gelijk idee hebben opgezet, de kenniswinkel in Leiden en WIJS in Groningen.
Kenniswinkel Leiden
Op 27 september gingen wij met vier studenten als eerste marktonderzoek naar de Kenniswinkel ‘Leren met de stad’ in Leiden. Na een lange treinreis vanuit Enschede stapten wij om 12:45 de deur binnen op de locatie aan het Arubapad in Leiden Noord. In Leiden werden wij bij binnenkomst ontvangen door een groep studenten en de coördinator, vervolgens konden wij bij studenten aan de bureaus zitten en werd ons koffie en thee aangeboden. De bureaus in het gebouw stonden aan elkaar in een soort rechthoek in het midden van de ruimte, hierdoor kan iedereen elkaar zien wanneer ze aan het werk zijn. Hier begonnen we met een voorstel ronde en een korte introductie over Leren met de Stad. Na deze introductie zijn wij alleen met de coördinator apart gaan zitten voor een interview. Tijdens dit interview wilden wij erachter komen wat Leren met de Stad doet en hoe zij deze locatie runnen. Nadat het interview afgrond was, hebben wij een kleine rondleiding gekregen in Het Gebouw om zo te kunnen ervaren wat allemaal op deze locatie zit. Uiteindelijk zijn wij daarna weer naar het station gegaan om aan de 3,5 uur durende terugreis te beginnen. Al met al was het een lange maar wel een interessante en nuttige dag om Leren met de Stad in Leiden te bezoeken.
WIJS Groningen
Op 28 september zijn wij met vijf studenten naar de tweede locatie voor het marktonderzoek geweest, WIJS in Groningen. Om 07:05 stapten wij in de trein vanuit Enschede en om 09:30 waren wij op locatie Paddenpoel, een achterstandswijk in Groningen. Eenmaal aangekomen bij WIJS werden wij enthousiast ontvangen en werd er koffie of thee aangeboden. Eerst kregen wij hier een korte introductie over wat ze bij WIJS deden en hoe, hierbij werd er verteld dat WIJS het pand deelt met SNS Bank. De ruimte van WIJS is sfeervol ingericht met veel warme kleuren en fijne banken. Naast banken zijn er ook bureaus met stoelen. Hierbij is SNS en WIJS wel opgedeeld, zodat het voor bezoekers duidelijk is waar ze moeten zijn. Na de voorstelronde hebben wij verschillende projectleiders kunnen interviewen en vragen kunnen stellen om erachter te komen hoe ze alles bij WIJS doen en financieren. Na het interview zijn wij nog Groningen in gegaan om het Forum te bekijken op aanraden van de projectleider van WIJS. Na het bezoek zijn we weer terug gegaan richting Enschede. Het bezoek aan WIJS in Groningen was een interessante en nuttige dag waar wij erg veel hebben kunnen meenemen bij ons onderzoek.
Wat hebben we geleerd?
We hebben geleerd dat de locaties voornamelijk wordt gerund door studenten, maar dat er ook een persoon aanwezig is die ze begeleid. Het is duidelijk geworden dat het een leerproces is voor de studenten om te werken in de verschillende Labs. Het is daarnaast handig om een win-win situatie te creëren, zodat alle stakeholders er van kunnen profiteren.
Waar zijn we nu mee bezig?
Op dit moment zijn wij als groep bezig alle informatie en onderzoeken te verwerken om te kijken welke informatie wij kunnen toepassen voor ons project bij EnschedeLAB, of juist niet, omdat het niet van toegevoegde waarde is voor de Community Space. Wij zullen jullie eens in de zoveel tijd op de hoogte houden met onze ontdekkingen en voortgang en hopelijk zal er na een half jaar een geweldige fysieke locatie zijn voor het EnschedeLAB.
Recent Comments