Over ons
Iedereen heeft talent. Ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt: er schuilt talent in je, al dan niet ontwikkeld. Voor sommigen is talent intellectueel van aard, anderen kunnen juist heel goed iets met hun handen. Wanneer je dat talent ontdekt en benut kunnen anderen er ook iets aan hebben. Dat is wat we geloven: ieder van ons heeft iets bij te dragen. Omdat jij iets kunt dat een ander niet kan. Wanneer we dat samenbrengen, die talenten, kunnen we samen de wereld mooier maken. Dat proberen we als ChallengeLAB Twente te doen.
AAN DE STAD VAN MORGEN
In de steden Hengelo en Enschede leven verschillende vraagstukken, deze kunnen bij ChallengeLAB Twente worden ingediend. Vraagstukken die monodisciplinair zijn, of erg specifieke kennis vereisen, worden binnen één van de instellingen/opleidingen voorgelegd. Voor vraagstukken die meerdere disciplines vereisen zijn er verschillende opleidingsvormen (minoren, challenge based projecten, smart solutions) beschikbaar.
Als het interdisciplinair mag: dan maken we er een challenge van die wordt opgepakt voor ChallengeLAB Twente. En die ziet er dan zo uit:
Interesse of affiniteit gaan met het vraagstuk aan de slag. Tijdens deze periode komen de studenten 4 keer fysiek bij elkaar. Tijdens deze dagen werken ze in gemixte teams samen met de studenten van andere instellingen en wordt er een creatief en actief programma aangeboden. De periodes tussen deze 4 dagen werk je met je eigen groep aan jouw deel van het vraagstuk. Er zijn 2 tot 3 challenges per jaar.
Je werkt dan in gemengde teams, zowel wat betreft opleiding als qua kennisinstelling. Je kan als groep zelf bepalen hoe je het vraagstuk aan gaat pakken, je krijgt hulp in het toepassen van de Responsible Futuring benadering, en je wordt aangemoedigd om met stakeholders te gaan praten. Je krijgt ook begeleiding vanuit zowel het onderwijs als vanuit de opdrachtgever. Ook is het bij alle vraagstukken mogelijk veldwerk te doen bij de opdrachtgever.
De gekozen oplossingsrichtingen kunnen na een challenge als een soort ‘estafettestokje’ doorgegeven worden binnen projecten van verschillende opleidingen van de kennisinstellingen. Zo wordt het vraagstuk van allerlei kanten bekeken door het talent in de stad. En zo proberen we met al het talent de steden Enschede en Hengelo een beetje mooier te maken. Echt samen werken aan de stad van morgen!
Voor wie is ChallengeLAB Twente?
Daarnaast is ChallengeLAB Twente voor inwoners of bedrijven die bij willen dragen aan deze stedelijk vraagstukken of een vraagstuk willen inbrengen. Hen nodigen we uit ‘challengepartner’ te worden en samen met de studenten op zoek te gaan naar oplossingsrichtingen.
Waar vind ik ChallengeLAB Twente?
Doen jullie studenten alleen opdrachten voor de Gemeente Enschede en Hengelo?
Wat gebeurt er als ik een vraagstuk aandraag?
Hoe blijf ik op de hoogte van ChallengeLAB Twente?